Новини от света на модата. Рециклирайте!

Дизайнерите превръщат боклука в съкровище.

Най-ценното нещо на земята, разбира се е самата земя. Макар, че седмицата на Висшата мода в Париж може да изглежда последното място, на което бихте очаквали да видите рециклирани продукти, промените в климатичните условия на Земята сериозно повлияха и на луксозната индустрия. Това беше едно от посланията на колекциите от Висша мода за есента на 2021 г., в които бяха представени много модели от рециклиран деним и други рециклирани продукти.

 

Както всички знаем Висшата мода, известна с термина „Haute Couture“ е баснословно скъпа, защото е създадена за индивидуални клиенти и ушита на ръка от  висококвалифицирани специалисти. Тя произхожда от традицията Кралските фамилии да използват в облеклото си редки и скъпи материи като органза, дантела и шифон, чрез които да демонстрират своето богатство и доминираща обществена роля. Тази година обаче във Висшата мода навлезе нов термин „Upcycling”, това е процесът на използване на съществуващите материали за нова цел. Модния бранш бързо осъзна ползите за околната среда и за самите производители от тази нова тенденция. Подпомогната  и от липсата на достатъчно нови материали заради COVID-19 кризата,  тази тенденция се прокрадна от Висшата мода и в колекциите от готови облекла.

 

Дизайнерите на Viktor & Rolf, Виктор Хорстинг и Ролф Сноерен подчертаха тази идея с колекцията си, озаглавена „Новите кралски особи“, която включваше великолепни рокли, палта и пачурк, изработени от полиестер, бижута от пластмаса и биологично разградима изкуствена кожа, обилно украсени с това, което дизайнерите нарекоха „възпламенени“ кристали Сваровски. „Колекцията от рециклирани кристали Swarovski ни позволява да дадем на неизползваните кристали още един шанс да бъдат обожавани“, обяснява дуото за своите творения.

 

Артистичният директор на Schiaparelli, Даниел Роузбъри показа сюрреалистично звучене на старите дънки чрез драматично дънково яке, избродирано със златни устни, уши и керамични очи. В своите бележки към модела той написа: „Надявам се, тази колекция да напомни на всички, които я гледат за пълната наслада, която модата може да ни донесе в трудни времена, както и обещанието за повече радост, когато облаците се разнесат.  Нека има повече мода. Нека има и повече надежда. ”  И така модата е на поход за повече красота – и по-малко боклук. Да се надяваме скъпи читатели, че скоро тази тенденция ще се усети и при нас.