CREDA.BG С 6 ВЪПРОСА ПРИ ДОЦ. САВКА КАЗАЛАРСКА

10.04.2017


CREDA.BG С 6 ВЪПРОСА ПРИ ДОЦ. САВКА КАЗАЛАРСКА

Доц. Савка Казаларска живее и работи във Варна. Има богат опит в модния бранш като дългогодишен моден дизайнер в завод „Дружба - Стил”, дизайнер и председател на модна къща „Галатея”, преподавател  по моден дизайн във Варненски свободен университет „Черноризец Храбър”, а понастоящем хоноруван преподавател в Професионален колеж по мода и модна стилистика „Богоя”. Автор e на книгата „Мода, стил, дрескод”.

 

Какъв е вашият стил на обличане?

Почти всички дами на този въпрос отговарят „Спортно-елегантен!” и човек може да остане с впечатление, че други стилове не съществуват. Когато съм на лекции съм в стил урбън, на разходка с приятелки – в стил кежуъл или сити спорт, за официални поводи обличам малката черна рокля в стил „Шанел”, създадена в далечната 1926 година. Ще припомня мисълта на неповторимата Коко Шанел: „Не обичам думата мода. Модата отминава, стилът остава: той е като дърво, което се обновява и развива”. Цялостният външен вид зависи от успешното съчетаване на облеклото и аксесоарите.

 

Колко често обновявате гардероба си и какво добавихте в него за този сезон?

Гардеробът ми, както и гардеробите на почти всички жени, е смесица от стилове, от  дрехи и аксесоари на известни и неизвестни дизайнери, купувани у нас и в чужбина. Почти е невъзможно да не се смесват стиловете, което ни прави творци всеки ден, превръщайки облеклото ни в една игра с цветове и материи. Най-лесно добавям в гардероба ми аксесоари и не случайно те се продават най-много в световен мащаб. Купуването на аксесоар е импулсивна покупка, а той лесно и бързо обновява съществуващия гардероб и го прави моден и съвременен.

 

Кои модели на Creda.bg отговарят на вашия стил и бихте добавили в гардероба си?

Моделите на Creda.bg са предназначени за съвременната успешна жена, така че аз с удоволствие бих избрала някои от тях. Допада ми изчистената им линия, която обаче провокира с арт детайли или неочаквани гарнитури. Правата пола в екрю с апликирана черна дантела, тъмносинята жакардова рокля или ризата с ефектен черно-бял десен безпроблемно биха се комбинирали със съществуващите ми облекла. Препоръчвам този онлайн магазин на успели, самостоятелни, но заети жени, които  нямат време, нерви и сили за безкрайно обикаляне по магазините. Със сигурност в Creda.bg те ще намерят лесни и бързи решения, които ще удовлетворят потребностите им.

 

Съобразявате ли се с модните тенденции и откъде може са се получи информация за тях?

Следя модните тенденции, но модата не е закон, който непременно трябва да се спазва. През последните  десетилетия модата е демократична, което не изисква да изхвърлим дрехите си от предишния сезон, а само да направим актуални добавки към тях. Информация за новите цветове, силуети, дължини, материи може да се намери в интернет сайтове, фешън телевизионни канали, модни списания. Витрините на магазините достатъчно рано представят новите дизайнерски идеи на масовия клиент, така че той да има време да свикне с тях и да ги приеме без задръжки през новия сезон. 

 

Какъв съвет бихте дали на жените за начина им на обличане?

Излезте от зоната си на комфорт и не се страхувайте да експериментирате - само така ще промените или откриете своя стил. Не забравяйте, че образът стига до съзнанието преди думите. Вложете емоция и отношение към облеклото и тогава имате шанс външният ви вид да е успешен. Забавлявайте се когато интерптетирате новите модни тенденции според вашия стил и вкус. Не търсете оправдание в липсата на пари или време. Елегантността не е само в дрехите, нито в парите. Както е казал великият Кристиан Диор „Парите никога не са били извинение за лошия вкус”.

 

Какво е необходимо на една жена да изглежда себе си?

В наши дни мотото вече не е „да изглеждаш”, а „да бъдеш”. Най-важното е дрехите да ви стоят добре и да се чувствате уверени и със самочувствие в тях. Дори да се сдобиете с последния моден хит, ако не се чувствате комфортно, няма да изглеждате щастлива.  А красиви са щастливите жени, защото красотата идва отвътре. Не се притеснявайте да откриете и покажете истинската си същност. Свободно изразете с облеклото личността си и осъзнато харесайте това, което представлявате – независимо от възрастта и от физическите ви дадености. Запомнете, че не модата, а стилът всекидневно илюстрира характера. 

Всички права запазени © 2017 Creda.bg | Версия: 3.51 | Дизайн и поддръжка DOT media